Croatian(HR)Slovensko (Slovenija)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Banner
HOME ORCHESTRA
Facebook Image

Orchestra Rehearsals 2018

Repertoire 2018


PROJEKT MLADOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA «ARENA INTERNATIONAL»

Projekt mladog simfonijskog orkestra Arena International rezultat je višegodišnjeg rada glazbenih radionica i danas broji više od 50 glazbenika koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke i koji predstavljaju klasičan simfonijski glazbeni repertoar s posebnim naglaskom na istarsku glazbu iz svih razdoblja. Pokretači su bili profesori Giorgio Tirindelli i Delio Malpera, odnosno njihova radionica violine, tako da je orkestar mladih u  godinama narastao, odnosno proširio se postavši tako gudački, te potom i simfonijski orkestar kako su se širile ostale radionice, ona puhačkih instrumenata, a i lokalni su glazbenici surađivali što se tiče udaraljki.

Orkestar  broji 50 članova - sve mladi glazbenici iz glazbenih akademija, škola i konzervatorija iz zemlje i inozemstva.

Univerzalni jezik glazbe ujedinio je te mlade umjetnike te srušio sve konvencionalne jezične barijere, pretvorivši Arenu International u važno umjetničko središte.

Tu se ne odvija samo individualna nastava za svaki pojedini instrument, već su radionice postale polazište za komornu glazbu, što se na koncu pretvorilo u simfonijski orkestar potencirajući reprodukciju glazbe u svim njezinim pogledima: solističkim, komornim i orkestralnim.

Repertoar je vrlo bogat i obuhvaća glazbu:

1. Antike;

2. našeg teritorija, venetsko-talijanskog, istro-venetskog;

3. suvremenu glazbu iz naših teritorija;

4. partiture iz svjetske glazbene literature.

Koncerti su se odvijali u zajednicama Talijana u Puli, Vodnjanu i Galižani, u crkvama sv. Franje u Puli, Gospe Karmelske u Vodnjanu, Svetog Justa u Galižani, u crkvi u Banjolama, sv. Agnezi u Medulinu, sv. Lovre u Premanturi, sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu, u pulskoj Katedrali, u Galeriji Svetoga Srca Istraskoh Arheološkog Muzeja u Puli, u Ex „Marinen Casino“ u Puli, na perojskom Trgu, te nadalje u hotelu Histria, Talijanskoj srednjoj školi „Dante Alighieri“ iz Pule, Sveučilištu Jurja Dobrile iz Pule te pulskom Istarskom narodnom kazalištu. 

Koncerte je uvijek pratila brojna publika i mediji koji su dokumnetirali visoku kvalitetu naših evenata, kao i brojni snimljeni DVD-i. 

Važno je u budućnosti slijediti ciljeve te zajedno konstantno rasti dajući čim više prostora mladim glazbenicima koji se žele usavršiti i rasti s umjetničkoga gledišta na tim radionicama.

Tijekom godina razvila se suradnja s glazbenim institutima iz Veneta, naročito s docentima iz konzervatorija „B. Marcello“ iz Venecije, „C. Pollini“ iz Padove, s glazbenim institutom Cittadella-Padova te udrugom prijatelja glazbe „A. Corelli“ iz mjesta Vittorio Veneto i Oderzo, kao i iz Konzeratorija “G.Tartini” iz Trsta i glazbenih Akademija i škola iz Hrvetske i Slovenije, pridružuju nam se tako docenti i njihovi učenici, profesionalni glazbenici te članovi njemačkog orkestra Orchestervereinigung Freyung (Passau).

Na repertoaru su djela skladatelja kao:  Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Giuseppe Tartini, Antonio Smareglia, Nello Milotti, potonjih poradi njihove veze s Istrom i Venetom uz velikane svijetske glazbe kao: G.Verdi, R.Wagner, G.Rossini, S.Prokofiev, J.Haydn, W.Gluck, P.Mascagni, R.Pucci, F.Lehar, Rodgers-Hammerstein....

Što je na radionicama postignuto, bit će predstavljeno u najprestižnijim sjedištima zajednica Talijana te gostovat će na raznim pozornicama naših regija.

Orchestra & Chorus