Croatian(HR)Slovensko (Slovenija)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Pasica
ZAČETNA STRAN ORKESTAR
Facebook Image

PROJEKT MLADOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA «ARENA INTERNATIONAL»

Projekt mladog simfonijskog orkestra Arena International rezultat je desetogodišnjeg rada glazbenih radionica i danas broji više od 50 glazbenika koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke i koji predstavljaju klasičan simfonijski glazbeni repertoar s posebnim naglaskom na istarsku glazbu iz svih razdoblja. Pokretači su bili profesori Giorgio Tirindelli i Delio Malpera, odnosno njihova radionica violine, tako da je orkestar mladih u 12 godina narastao, odnosno proširio se postavši tako gudački, te potom i simfonijski orkestar kako su se širile ostale radionice, ona puhačkih instrumenata, a i lokalni su glazbenici surađivali što se tiče udaraljki.

U posljednja dva izdanja orkestar je brojao više od 50 članova - sve mladi glazbenici iz glazbenih akademija, škola i konzervatorija iz zemlje i inozemstva.

Univerzalni jezik glazbe ujedinio je te mlade umjetnike te srušio sve konvencionalne jezične barijere, pretvorivši Arenu International u važno umjetničko središte.

Tu se ne odvija samo individualna nastava za svaki pojedini instrument, već su radionice postale polazište za komornu glazbu, što se na koncu pretvorilo u simfonijski orkestar potencirajući reprodukciju glazbe u svim njezinim pogledima: solističkim, komornim i orkestralnim.

Repertoar je vrlo bogat i obuhvaća glazbu:

  1. Antike;
  2. našeg teritorija, venetsko-talijanskog, istro-venetskog;
  3. suvremenu glazbu iz naših teritorija;
  4. partiture iz svjetske glazbene literature.

Koncerti su se odvijali u zajednicama Talijana u Puli, Vodnjanu i Galižani, u crkvama sv. Franje u Puli, Gospe Karmelske u Vodnjanu, Svetog Justa u Galižani, u crkvi u Banjolama, sv. Agnezi u Medulinu, sv. Lovre u Premanturi, sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu, u pulskoj katedrali, na perojskom trgu, te nadalje u hotelu Histria, Talijanskoj srednjoj školi „Dante Alighieri“ iz Pule, Sveučilištu Jurja Dobrile iz Pule te pulskom Istarskom narodnom kazalištu.

Koncerte je uvijek pratila brojna publika i bili su vrlo kvalitetni.

Posebno je za istaknuti produkcija DVD-a posljednjeg Gala koncerta koji je održan 4. kolovoza 2011. u pulskoj katedrali za 10. godišnjicu Glazbenih radionica «Arena International» te članke iz dnevnika La Voce del Popolo od 6., 8., 11. i 12. kolovoza 2011.

Važno je u budućnosti slijediti ciljeve te zajedno konstantno rasti dajući čim više prostora mladim glazbenicima koji se žele usavršiti i rasti s umjetničkoga gledišta na tim radionicama.

Tijekom ove godine bit će i dalje na snazi suradnja s glazbenim institutima iz Veneta, naročito s docentima iz konzervatorija „B. Marcello“ iz Venecije, „C. Pollini“ iz Padove, s glazbenim institutom Cittadella-Padova te udrugom prijatelja glazbe „A. Corelli“ iz mjesta Vittorio Veneto i Oderzo, kao i iz Konzeratorija “G.Tartini” iz Trsta i glazbenih Akademija i škola iz Hrvetske i Slovenije, kao što se to uostalom zbiva od samoga početka. Svima njima će se pridružiti docenti i njihovi učenici iz hrvatskih i slovenskih glazbenih institucija i profesionalni glazbenici te članovi njemačkog orkestra Orchestervereinigung Freyung (Passau).

Repertoar će predstaviti djela skladatelja kao što su Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Giuseppe Tartini, Antonio Smareglia, Nello Milotti, potonjih poradi njihove veze s Istrom i Venetom uz velikane svijetske glazbe koji ove godine slave dvjestogodišnjicu kao G.Verdi i R.Wagner uz glazbi u G.F.Haendela.

Što je na radionicama postignuto, bit će predstavljeno u najprestižnijim sjedištima zajednica Talijana te gostovat će na raznim pozornicama naših regija.

Orchestra & Chorus